ZABPELYHES SZENDVICSKRÉM:
Hozzávalók: 10-15 dkg zab-, rozs-vagy búzapehely
5 dkg friss élesztő
1 nagy fej hagyma
olaj, só, bors
ételízesítő vagy 1 zöldségleves kocka
1 csomó petrezselyemzöld
víz
Elkészítés:
A megtisztított, kockára vágott hagymát kevés olajban megpároljuk. Megborsozzuk, hozzáadjuk az élesztőt, beletesszük a pelyhet, felöntjük annyivízzel, hogy bőven ellepje, Megszórjuk ételízesítővel vagy belemorzsoljuk a leveskockát. Pástétom sűrűségűre főzzük. / kb.12-15 perc/ A végén utána ízesítjük sóval és frissen vágott petrezselyemzölddel. Hagyjuk kihűlni.
HAGYMÁS FINOMSÁG KENYÉRRE
Hozzávalók: 5-6 fej vöröshagyma
4 evőkanál olaj
2 dl fehér bor
pirospaprika, só
friss vagy szárított kakukkfű
Elkészítés:
Meghámozzuk a vöröshagymát, félbe, majd karikákra vágjuk. 4 evőkanál olajon aranyszínűre pároljuk. Felengedjük 2dl fehér borral, csipetnyi pirospaprikával színesítjük, apróra vágott friss vagy szárított kakukkfűvel fűszerezzük és megsózzuk.
Amikor elkészült, néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy ízei összeérjenek.
Tálalás előtt 16 szelet félbarna -vagy rozskenyeret olajjal vékonyan megkenünk. A hagymát eloszlatjuk rajta, majd a szendvicseket sütőlapra rakjuk. Forró sütőben 5-6 perc alatt átmelegítjük, akár meg is piríthatjuk.
FOKHAGYMÁS SZENDVICS:
Hozzávalók: 1 francia kenyér
3 dl tej
5 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
1/2 mokkáskanál törött fekete bors
ízlés szerint só
4 evőkanál reszelt sajt
Elkészítés:
A fokhagymát megpucolom, összezúzom vagy lereszelem és a tejbe keverem. Megsózom, megborsozom. A kenyér szeleteket mind két oldalán könnyedén megmártom a fokhagymás-fűszeres tejben, és egy tálra egymásra rakom. Utána ismét előről kezdem mártogatni.
A tepsit kevés vajjal kikenem, majd a nedves kenyérszeleteket belerakom. Mindegyiket megkenem olvasztott vajjal, és a maradék egyenletesen rálocsolom. A tepsit alufóliával befedem, és előmelegített, forró sütőbe teszem. 20 perc múlva leveszem róla az alufóliát és pirosra sütöm.
Ha kész, rögtön meghintem reszelt sajttal, és pár pillanatig vissza tolom a sütőbe.
Csak frissen jó!