TOJÁSOS SÜTŐTÖKSALÁTA:
Hozzávalók: 70 dkg sütőtök
1 kis üveg ecetes gyöngyhagyma
10 dkg marinált paprika
4 főtt tojás
7-8 evőkanál majonéz
2 dl tejföl
1 evőkanál finomra vágott metélőhagyma
csipetnyi porcukor
pár csepp citromlé
só
Elkészítés:
A meghámozott sütőtököt 1,5 centis kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük, alaposan lecsepegtetjük. Ha kihült, a leszűrt gyöngyhagymával, a csíkokra vágott marinált paprikával, és a kockára vágott főtt tojással tálba töltjük.
A majonézt a tejföllel hígítjuk, citromlével és porcukorral kellemesen pikánsra ízesítjük, végül a metélőhagymával fűszerezzük, és az előzőekkel összeforgatjuk.
RIZSSALÁTA:
Hozzávalók: 15 dkg előfőzött barna rizs
1 doboz morzsolt kukoricakonzerv
1 sárga kaliforniai paprika
10 dkg csemegeuborka
4 evőkanál csökkentett zsírtaltalmú majonéz
1,5 dl joghurt
só, őrölt bors
Elkészítés:
A rizst sós vízben megfőzzük, hagyjuk kihűlni. Az öntethez a majonézt a joghurttal, sóval, borssal összekeverjük. A kihűlt rizst a kukoricával a kicsumázott kockára vágott paprikával, a szintén kockára vágott csemegeuborkával jól összeforgatjuk. A hűtőben legalább 2 órát pihentetjük.
WALDORF SALÁTA:
Hozzávalók: 4 db alma
10 dkg főtt zeller
15 dkg dió
1,5 dl majonéz
1 evőkanál dijoni mustár
1 dl tejszin
0,5 dl fehérbor
2 dkg cukor
Őrölt fehér bors, só
Elkészítés:
A majonézt a borral, a cukorral, a tejszszinnel, a mustárral összekeverjük, és és sóval, borssal ízesítjük. Az almát és a főtt zellert apró kockákra vágjuk, és a negyedekre szedett dióval együtt a mártásba keverjük.
PARADICSOMOS PADLIZSÁNSALÁTA:
Hozzávalók: 2 padlizsán (50dkg)
2 nagy fej vöröshagyma
30 dkg kemény paradicsom
1,5 dl olaj
fél citrom leve
5-6 gerezd fokhagyma
friss rozmaring, petrezselyemzöld, zsázsa
só
Elkészítés:
A padlizsánt megmosom, szárát levágom és héjastul ujjnyi vastagon felszeletelem. A szeletek mindkét oldalát megsózom és 15 percig állni hagyom. A vöröshagymát megtisztítom és apróra vágom. A paradicsomot vékony gerezdekre vágom. A padlizsánról leitatom a sós levet, majd a szeleteket kis kockákra vágom. A vöröshagymát forró olajban fedő alatt megfuttatom, majd a padlizsánt hozzáadom. Többször megkevergetve addig párolom, míg üveges lesz. A fél citrom levével és sóval ízesítem, majd a paradicsomgerezdeket belekeverem, és az apróra vágott fokhagymával, rozmaringgal, petrezselyemzölddel fűszerezem. Jól összekeverem és ha kell, ízét néhány csepp édesítőszerrel lágyítom. Hűtőszekrényben lefedve 2 órát érlelem.