UKRÁN BORCS BABBAL:
Hozzávalók: 1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 közepes cékla
10 dkg zellergumó
1 petrezselyemgyökér
20 dkg sárgarépa
50 dkg fejeskáposzta
1 ek. olaj
3 ek. paradicsompüré
2 liter zöldségleves kockából
1 babérlevél, só , bors
1 teáskanál majoranna
konzerv vörösbab
1 ek. balzsamecet
4 ek. tejföl
Elkészítés:
A vörös-és fokhagymát kockára, a céklát, zellert, petrezselyem gyökeret, sárgarépát, káposztát vékony csíkokra vágjuk.
A felforrósított olajban a vörös-és fokhagymát 1 percig pároljuk, majd belekeverjük a felaprított zöldségeket, majd a paradicsompürét is és kevergetve 10 percig pároljuk. Felöntjük zöldséglevessel és felforraljuk. Hozzá tesszük a a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és majorannával ízesítjük. 15 percig főzzük. A babot az utolsó 5 percben főzzük bele és végül ecettel ízesítjük. Tejföllel díszítjük.
PADLIZSÁNOS EGYTÁLÉTEL:
Hozzávalók: 1 nagy padlizsán
2 közepes cukkini
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 kaliforniai paprika / piros és sárga/
3 paradicsom
4 ek. olaj
só, fehérbors, kakukkfű, bazsalikom
1,5 dl zöldségleves kockából
Elkészítés:
A padlizsánt és a cukkinit /1 cm/ kockára vágjuk és kicsit besózzuk. Állni hagyjuk 25-30 percig. Vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük.
Forró olajban kicsit megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, majd hozzá adjuk a padlizsánt, a cukkinit és a kockára vágott paprikát. Egy kevés sót, borsot szórunk rá, és megpároljuk. 10 perc mulva beletesszük a lehéjazott és kockára vágott paradicsomot, a zöldséglét, és a fűszernövényekkel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt még 10-15 percig főzzük.
BROKKOLIS SÜTŐTÖK RAKOTTAS:
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli
1 kg sütőtök
8 dkg vaj vagy sütőmargarin
2 evőkanál finomliszt
0,5 liter tej
2 tojássárgája
6-8 dkg edami vagy trapista sajt
csipetnyi őrölt szerecsendió
só, őrölt fehér bors
Elkészítés:
A brokkolit enyhén sós, forrásban lévő vízben kb. 5 perc alatt roppanósra főzzük, leszűrjük, tiszta konyharuhára terítjük.
A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, majd miután a magjait eltávolítottuk, félcenti vastagon felszeleteljük. Egy tepsit alufóliával kibélelünk, a tököt ráfektetjük, egy másik fólialappal lefedjük. Közepesen forró, előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd kihülni hagyjuk.
Egy magasfalú tepsit vagy túzálló tálat kivajazunk. A többi vajat lábasban felolvasztjuk, a lisztet világosra pirítjuk rajta. A tejet apránként ráöntjük, kevergetve sűrű mártást (besamelt) főzünk belőle. Megsózzuk, megborsozzuk. A tűzről lehúzva a tojássárgáját belekeverjük, szerecsendióval fűszerezzük, végül belereszeljük a sajtot.
A kikent sütőtálban rétegesen lerakjuk a tökszeleteket és a brokkolit, majd a sajtos mártással bevonjuk. Forró sütőben 25 percig sütjük, míg a teteje egy kicsit megpirul.
CSILIS BAB VEGETÁRIÁNUS MÓDRA:
Hozzávalók: 2 vöröshagyma
1 közepes padlizsán
50 dkg zsenge cukkini
1-1 vörös, sárga és zöld húsú kaliforniai paprika
4 paradicsom
4 evőkanál olaj
4 gerezd fokhagyma
só, őrölt fekete bors
1 kiskanál morzsolt kakukkfű
1 mokkáskanál őrölt köménymag
csipetnyi csilipor
50 dkg konzerv fehérbab
25 dkg konzerv vörösbab
4 evőkanál főzőtejszín
bazsalikom
Elkészítés:
Az összes zöldséget megtisztítjuk.A hagymát apróra, a padlizsánt, a cukkinit és a kicsumázott paprikát 1-1,5 centis kockákra vágjuk. A paradicsomot néhány pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk, héját lehúzzuk és apró kockákra vágjuk.
A hagymát a megforrósított olajon megfuttatjuk, a padlizsánt és a cukkinit hozzáadjuk. A fokhagymát présen átnyomjuk és hozzá adjuk. Megsózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel, köménnyel és a csiliporral fűszerezzük.
Jól átkeverjük, majd először a paprikát, 2-3 perc elteltével pedig a paradicsomot is hozzáadjuk. Kb. 15 percig pároljuk. Akkor jó, ha a zöldségek nem túl puhák, inkább roppanósak. Végül a lecsöpögtetett babot és a tejszínt keverjük hozzá, és 5-6 percig főzzük. Tálaláskor finomra vágott bazsalikommal meghintjük.
TURBÓZOTT BURGONYA:
Hozzávalók: 1 kg burgonya
15 dkg trapista sajt
3 közepes lila hagyma
1 zölségleves kocka
1,5 dl tejszin
kevés margarin
Elkészítés:
A lila hagymát meghámozzuk és margarinnal kikent hőálló edény aljára karikázzuk. A nyers hámozott burgonyát is rákarikázzuk, majd leöntjük 2-3 dl forró vízzel, amelyben előzőleg szétmorzsoltuk a leveskockát. Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben kb. fél óra alatt lassú tűzön megpároljuk. A reszelt sajtott elkeverjük a tejszinnel és a burgonyára öntjük. Visszatoljuk a sütőbe, most már fólia nélkül, és ráolvasztjuk a sajtot.
TÚRÓS FASÍRT:
Hozzávalók: 50 dkg tök (vagy cukkini, patiszon),
30 dkg túró
3 db vöröshagyma
fél csomó petrezselyem
1 evőkanál finomra vágott kapor
2 tojás
liszt
só, őrölt bors
Elkészítés:
A tököt legyaluljuk, a túróval, a finomra vágott hagymával és petrezselyemmel, kaporral, a 2 tojással, sóval, borssal és kevés liszttel összedolgozzuk. Annyi lisztet tegyünk bele, hogy könnyedén formázható legyen. Evőkanállal kis pogácsákat tegyünk bő,forró olajba, kissé ellapogatjuk és aranysárgára sütjük. Hidegen és melegen is fogyasztható.
KARALÁBÉS TÉSZTA:
Hozzávalók: 2-3 db karalábé
1 csomag nagykocka tészta
2-3 kanál olaj
só, őrölt fehérbors
Elkészítés:
A karalábét megtisztítom, nagy lyukú reszelőn lereszelem. Az olajat nagyobb serpenyőben felforrósítom, és a karalábét megpárolom benne. Sóval, és ízlés szerint fehér borssal ízesítem.
Közben bő vizet forralok és kifőzöm benne a tésztát. Leszűröm, lecsepegtetem. Amíg ez tart a karalábé is elkészül.
A tésztát rászedem a megpirított karalábéra, összekeverem, és máris tálaható.